poniedziałek, 1 marca 2021

Jak przygotować domową granolę


Nie ma nic lepszego niż miseczka domowej, pachnącej granoli. Pewnie myślicie, że jej przygotowanie jest trudne i czasochłonne. Nic z tych rzeczy! Potrzebujecie niecałe 30 minut, by wyczarować cały słoik pełnowartościowych składników. Spróbujcie, a już więcej nie sięgniecie po granolę ze sklepu. Wersja zimowa pachnie korzennymi przyprawami. Wsypcie ją do miseczki, dodajcie jogurt, ulubione owoce i śniadanie gotowe.
 
Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Orzechy posiekaj i razem z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymieszaj z miodem i przyprawami, postaraj się żeby miód oblepił wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj z jogurtem lub mlekiem. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.  


 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe granole :) Moja ulubiona to piernikowa lub z dodatkiem suszonych bananow :) Chyba niedługo sobie przygotuję taki słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernikowa granola brzmi obłędnie pysznie. Dodajesz przyprawę do piernika?

      Usuń
  2. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa granola jest pyszna :) Warto taką sobie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter