Nie ma nic lepszego niż miseczka domowej, pachnącej granoli. Pewnie myślicie, że jej przygotowanie jest trudne i czasochłonne. Nic z tych rzeczy! Potrzebujecie niecałe 30 minut, by wyczarować cały słoik pełnowartościowych składników. Spróbujcie, a już więcej nie sięgniecie po granolę ze sklepu. Wersja zimowa pachnie korzennymi przyprawami. Wsypcie ją do miseczki, dodajcie jogurt, ulubione owoce i śniadanie
gotowe.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 4 łyżki orzechów laskowych
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Orzechy posiekaj i razem z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymieszaj z miodem i przyprawami, postaraj się żeby miód oblepił wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj z jogurtem lub mlekiem. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Uwielbiam domowe granole :) Moja ulubiona to piernikowa lub z dodatkiem suszonych bananow :) Chyba niedługo sobie przygotuję taki słoiczek :)
OdpowiedzUsuńPiernikowa granola brzmi obłędnie pysznie. Dodajesz przyprawę do piernika?
Usuńdomową uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSuper post! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
:) dziękuję
UsuńDomowa granola jest pyszna :) Warto taką sobie przygotować :)
OdpowiedzUsuń